Mevrouw de Professor on Tour W(EET)


Mevrouw de Professor on Tour W(EET)

Op 23 mei 2011 vond de volgende aflevering in de serie Mevrouw de Professor on Tour plaats in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. Onderwerp was weet wat je eet.
Onder leiding van Sandra Rottenberg spraken 4 wetenschappers en de directeur van Foodwatch over ons voedsel:

  • voedselepidemioloog Marianne Geleijnse (WUR)
  • toxicoloog Tinka Murk (WUR)
  • theoloog Maaike de Haardt (RUN)
  • sociaal psycholoog Roos Vonk
  • directeur van Foodwatch Bart van Opzeeland

U kunt hier een compilatie van het gesprek bekijken.

Uit het persbericht:
Chinese kruidenmengsels levensgevaarlijk
Chinese kruiden bestellen op internet is spelen met je leven, stelt toxicoloog Tinka Murk. Niemand controleert wat er daadwerkelijk in deze kruidenmengsels zit. Regelmatig blijken er zeer giftige plantenstoffen, zware metalen zoals lood en kwik, maar ook verouderde medicijnen in te zitten. In België liepen mensen ernstige nierschade op door het gebruik van Chinese afslankkruiden, 42 van hen moesten zelfs een niertransplantatie ondergaan.

Een ander kruid waarvan de regulering te wensen over laat vinden we veel dichter bij huis: zout. Epidemioloog Marianne Geleijnse wijst erop dat we tien keer meer zout eten dan gezond is. De grote boosdoeners? Nee, niet de chips. Juist de 'gewone' etenswaren zoals brood en kaas. Omdat we daar zo veel van eten, en het bijna ongemerkt gaat. Geheel tegen de doelstellingen in zijn de zoutgehaltes in voedselproducten niet omlaag gegaan, zo bleek in maart uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

Oude koe
Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Een ouwe koe maar deze waarheid gaat ook op voor gezond en verantwoord eten. Consumenten hebben veel meer macht dan ze denken, stelt Bart van Opzeeland van Foodwatch Nederland. Een omzetverlies van 2% kan al een groot verschil maken voor voedselproducenten.

Maar daarvoor moeten we wel kiezen voor bewust consumeren: en dat betekent meer investeren. Nederland bungelt met 8 tot 12% in Europa onderaan als het gaat om het percentage van ons inkomen dat we besteden aan eten. Theoloog Maaike de Haardt noemt onze Calvinistische achtergrond als reden dat we toch sneller kiezen voor een kiloknaller dan een verantwoord biologisch kippetje. Tijd om verantwoordelijkheid te nemen, aldus Roos Vonk, sociaal psycholoog en initiatiefnemer van duurzameveeteelt.nl. Stel jezelf tot doel een rolmodel te zijn. Ook, of juist, in de supermarkt.