Mevrouw de Professor on Tour, Lang, Gezond en Gelukkig


Mevrouw de Professor on Tour, Lang, Gezond en Gelukkig

Lang, gezond en gelukkig

Op 21 september 2011 organiseerde het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren in samenwerking met esta, WOMEN Inc. en Fast Facts de talkshow Lang, gezond en gelukkig aan de Technische Universiteit Eindhoven. Onderaan deze pagina vindt u een link naar de compilatie.

Onder leiding van Sandra Rottenberg spraken vier topwetenschappers over ons steeds langere leven:

  • Epidemioloog prof.dr Marjolein Visser (VU) doet onderzoek naar de effecten van levensstijl op de manier waarop we ouder worden;
  • Industrieel ontwerper en onderzoeker prof.dr ir Caroline Hummels (TU/e) bestudeert hoe design de maatschappij en de manier waarop we ouder worden kan beïnvloeden;
  • Celbioloog prof.dr Ineke Braakman (UU) bekijkt veroudering op celniveau;
  • Bouwkundige dr ir Masi Mohammadi (TU/e) wil ouderen met moderne techniek helpen langer zelfstandig te blijven.

U kunt hier een compilatie van het gesprek bekijken.

Uit het persbericht:

Veertigjarigen nog maar 16 gezonde jaren voor de boeg
De veertigjarigen van vandaag hebben gemiddeld nog zestien gezonde jaren voor de boeg, daarna beginnen chronische ziektes als diabetes de kop op te steken. Dat stelde epidemioloog en hoogleraar Gezond ouder worden aan de VU Marjolein Visser.

Kinderen van nu nog minder gezond oud
De levensverwachting mag dan nog steeds stijgen, dat betekent helaas niet dat we allemaal fluitend oud worden. Onze gezonde levensverwachting zal de komende jaren juist gaan afnemen, De kinderen die nu voor de televisie hangen in plaats van buiten te spelen zitten later met de gebakken peren. Hoe je leeft bepaalt hoe je oud wordt, en de teller begint al te lopen als je nog in de baarmoeder zit. "Het is zorgelijk dat in de modellen van nu totaal geen rekening wordt gehouden met de consequenties voor de zorg die nodig zal zijn als deze kinderen straks oud zijn. En onbegrijpelijk dat het huidige kabinet het hele preventieplan laat vallen", aldus Marjolein Visser.

Bepaald geen rooskleurige vooruitzichten dus. Maar gelukkig wordt er druk gezocht naar manieren om de veroudering van onze cellen een halt toe te roepen. Ineke Braakman, hoogleraar cellulaire eiwitchemie aan de UU, legt uit dat het ouder en slechter worden van de eiwitten in onze cellen te vergelijken is met het stollen van een kokend eitje. Onze cellen kunnen minder goed reageren op omgevingsfactoren naarmate we ouder worden, wat te vergelijken is met een kapotte thermostaat. Zij zoekt naar een medicijn dat deze thermostaat weer een zetje kan geven; een verjongingskuur voor je cellen.

Een wonderpil voor de eeuwige jeugd is nog even niet voorhanden, dus tot die tijd moeten we het ons maar zo gemakkelijk mogelijk maken. Hoogleraar interactief ontwerp Caroline Hummels en domotica onderzoeker Masi Mohammadi werken bij de TU Eindhoven aan technologie om ons een handje te helpen. Bijvoorbeeld door de toepassing van domotica, technische snufjes in en om het huis. Maar van in alle comfort achter de geraniums zitten word je ook niet gelukkig. Minstens zo belangrijk is het nadenken over oplossingen om generaties met elkaar in contact te brengen, om ouderen een rol in de maatschappij te geven.