Bessensap 2007


Bessensap 2007

Bessensap 2007

NWO organiseert op 22 mei 2007 voor de zevende keer Bessensap. NWO doet dat samen met de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland (VWN) en met science center NEMO. Het evenement brengt journalisten, redacteuren, voorlichters en mediagenieke onderzoekers dichter bij elkaar. Het motto: wetenschap ontmoet pers, pers ontmoet wetenschap.

Onderzoekers kunnen voorstellen indienen voor drie presentatievormen (voor meer info, zie onderaan deze mail):
- traditionele presentatie
- masterclass presentatie
- korte film


De onderzoeker hoeft niet verbonden te zijn aan NWO. U mag deze mail doorsturen naar alle onderzoekers uit uw eigen groep en daarbuiten.

Voorstellen indienen kan tot 26 februari via: https://www.nwo.nl/bessensap
Voor 19 maart laat NWO de indieners weten welke voorstellen zij uit het aanbod hebben gekozen.

Namens de organisatie van Bessensap,


Kim van den Wijngaard, persvoorlichter
voorlichting & communicatie NWO
postbus 93138, 2509 AC Den Haag
e: bessensap@nwo.nl
t: +31 (0)70 344 05 42### INFORMATIE OVER PRESENTATIEVORMEN ###
Voor alle presentaties geldt dat ze bedoelt zijn voor een publiek van journalisten. Journalisten zijn bovenal leken. Spreek dus (ook in uw voorstel) in lekentaal en lardeer met voorbeelden. Journalisten willen nieuws, unieke zaken, mooie dingen, voorspellingen. Het hoeft echt niet allemaal hip, schokkend en controversieel te zijn, maar het helpt wel.

*** traditionele presentatie ***
Bij de traditionele presentatie houdt de onderzoeker een verhaal van 10 minuten en is er daarna 5 minuten tijd voor vragen.

*** masterclass presentatie ***
De masterclass presentatie is wat informeler en bijzonder geschikt voor aio's en postdocs. In een 'Idols'-achtige opstelling krijgt de onderzoeker 5 minuten om een punt te maken. De volgende 10 minuten geven journalisten uit een jury en het publiek commentaar op de presentatie en stellen ze inhoudelijke vragen. Drie onderzoekers 'strijden' tegen elkaar. Aan het eind van de dag volgt een finale. De winnaar van de finale krijgt naast een trofee en eeuwige roem ook een interviewaanbod.

*** korte film ***
Dit is een nieuwe categorie. Steeds meer onderzoekers hebben korte simulaties, aardige filmpjes of complete zelfstandig draaiende powerpointpresentaties. Onze korte films moeten 'stand-alone' kunnen draaien zonder geluid. Hij moet aangeleverd worden in mpeg-2, full resolution, 720x576 lijnen op een dvd-ROM of een cd-ROM. Hij mag hooguit 5 minuten duren. Veel korter mag ook. Begin de film met een tekstaankondiging. Als u zelf geen tekst kan monteren, kunt u een pdf sturen van 1 pagina in de verhouding 3 bij 4. Wij monteren het er dan in. Wij gaan de films achterelkaar zetten. Hoe we ze precies presenteren hangt mede af van het aanbod. Voor nu geldt: stuur eerst een voorstel in TEKST op. Als wij uw voorstel kiezen, praten we verder.