Jonge vrouwelijke wetenschappers bezig met een inhaalslag


21 Sep 2012

Jonge vrouwelijke wetenschappers bezig met een inhaalslag

Met de stijging van het aantal vrouwelijke onderzoekers is ook het aantal vrouwelijke topwetenschappers gestegen. Dat blijkt uit onderzoek.

Vrouwelijke wetenschappers zijn bezig hun mannelijke collega’s in te halen. Vooral in wetenschapsgebieden waarin relatief veel vrouwen werken, zijn zeker zoveel excellente vrouwen als mannen. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoekers van het Rathenau Instituut, de Vrije Universiteit en CWTS. Gekeken is hoeveel sociale wetenschappers publiceren en hoeveel zij geciteerd worden. De resultaten zijn 21 september gepubliceerd in het Tijdschrift voor Genderstudies.

Grote inhaalslag
Waar de gevestigde generatie mannelijke wetenschappers gemiddeld meer (43 %) publiceren dan hun vrouwelijke collega’s en vaker (33 %) geciteerd worden, is dat niet meer zo bij de jongere lichting wetenschappers. De grootste inhaalslag is te zien in gebieden waarin veel vrouwen werken of waarin deze zelfs oververtegenwoordigd, zoals het geval is binnen de startende generatie psychologen. Daar zijn vrouwen nu zelfs beter vertegenwoordigd in de top 10 van meest publicerende en meest-geciteerde onderzoekers.

Meer vrouwen in de top
De afgelopen jaren zijn er maatregelen genomen om het aandeel vrouwelijke onderzoekers aan de universiteiten te vergroten. Het onderzoek van Pleun van Arensbergen (Rathenau Instituut), Peter van den Besselaar (VU) en Inge van der Weijden (CWTS) laat zien dat met de stijging van het aantal vrouwelijke onderzoekers ook het aantal vrouwelijke topwetenschappers is gestegen. Behoort in de gevestigde generatie een op de 28 vrouwen tot de top van hun generatie, bij de jonge lichting is in disciplines waarin relatief veel vrouwen werken, deze verhouding een op elf. Bij de mannen behoort in beide generaties een op de negen tot de top.

Bron: Persbericht 19 september Rathenau Instituut
Link naar persbericht en het artikel in het Tijdschrift voor Genderstudies.