Prof.dr. Desirée van der Heijde ontvangt de Carol Nachman prijs


14 Jun 2011

Prof.dr. Desirée van der Heijde ontvangt de Carol Nachman prijs

Landeshauptstad Wiesbaden heeft de Carol Nachman Prijs 2011 toegekend aan prof.dr. Desirée van der Heijde, hoogleraar Reumatologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

De Carol Nachman prijs is aan prof. Van der Heijde toegekend voor haar diepgaande klinisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de reumatologie. De toekenningscommissie onderschrijft dat zij met dit onderzoek op het gebied van ‘outcome’ (de leer om het beloop van ziekten te meten en te bestuderen) zich zeer verdienstelijk gemaakt heeft. Dit betreft met name onderzoek op het gebied van chronisch gewrichtsreuma (reumatoïde artritis, RA) en ontstekingsziekten van de wervelkolom (ziekte van Bechterew). Zij heeft aan de wieg gestaan van de ziekteactiviteitsindex DAS28, die momenteel wereldwijd als standaard geldt. Daarnaast heeft zij veel onderzoek gedaan naar scoringsmethoden van beeldvormende technieken (röntgenfoto’s en MRI) bij zowel RA als de ziekte van Bechterew.

De Carol Nachman prijs is wereldwijd de belangrijkste prijs binnen de reumatologie en wordt uitgereikt door de stad Wiesbaden ter bevordering van het klinisch, therapeutisch en experimenteel onderzoek op het gebied van de reumatologie.

De feestelijke uitreiking van de prijs vond plaats op 17 juni tijdens een speciale bijeenkomst in het staatstheater van de stad Wiesbaden.

Prof. dr. Désirée van der Heijde (1958) is geboren in Valkenburg-Houthem en momenteel woonachtig in Meerssen. Zij behaalde het Gymnasium B diploma aan het Jeanne d’Arclyceum te Maastricht in 1977. Vervolgens studeerde ze geneeskunde aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen alwaar ze in 1984 haar artsdiploma behaalde. Vervolgens startte ze met de opleiding tot reumatoloog (afgerond in januari 1993). Tijdens de opleiding werkte ze aan haar proefschrift met de titel: ’Disease activity and outcome in patients with rheumatoid arthritis. A methodological study’. Dit werd op 8 maart 1991 met succes verdedigd. Na in 1993 een jaar in Zweden gewerkt te hebben, was ze van 1994 tot 2007 aan het academisch ziekenhuis Maastricht verbonden als reumatoloog en later als hoogleraar. Vanaf 2007 is ze als hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum en als onderzoeker aan het Diakonhjemmet Sykehus in Oslo Noorwegen verbonden.  Ze heeft meer dan 400 originele wetenschappelijke publicaties op haar naam staan.

Download