Prof.dr. Nynke Dekker lid uitvoerend bestuur FOM


17 May 2011

Prof.dr. Nynke Dekker lid uitvoerend bestuur FOM

Prof.dr. Nynke Dekker is per 1 januari 2012 benoemd tot lid van het Uitvoerend Bestuur van de Stichting FOM en al per 1 juni 2011 zal zij toetreden tot de Raad van Bestuur.
Zij volgt prof.dr. Carlo Beenakker op, die eind dit jaar na twee termijnen het bestuur verlaat. Dekker (40) is hoogleraar biofysica aan de Technische Universiteit Delft en heeft een indrukwekkend CV. Dekker wordt dan ook het jongste UB-lid én tevens de eerste vrouw in het UB gedurende het 65-jarig bestaan van FOM.

Dekker studeerde cum laude af in Yale en Leiden en deed een aantal jaren onderzoek aan Harvard, waar zij in 2000 ook promoveerde. Daarna verrichtte ze twee jaar in Parijs postdoctoraal onderzoek, voordat zij in 2002 in Delft haar eigen onderzoeksgroep vestigde gericht op de biofysica op de nanoschaal. In 2009 sprak zij haar oratie uit, getiteld: De revolutie van een enkel molecuul. Haar onderzoek resulteerde in vele publicaties waarvan een groot aantal in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. 

Voor haar werk ontving Dekker meerdere prestigieuze prijzen en subsidies. Zo was zij tot dit jaar lid van De Jonge Akademie van de KNAW, verwierf ze in 2007 een European Young Investigator (EURYI) award van de European Science Foundation en ontving ze van NWO in 2005 een Vidi-subsidie en vorig jaar een Vici-subsidie. Ook voor de popularisering van de wetenschap zet Dekker zich in; zo was zij meerdere keren betrokken bij de Avond van Wetenschap en Maatschappij en zal zij op 29 mei een Paradisolezing over haar onderzoek houden. Ook zet Dekker zich actief in voor de organisatie van lezingen en congressen en neemt zij deel aan diverse adviescommissies.  

"Wij zijn dan ook bijzonder verheugd dat Dekker zich de komende vier jaar wil inzetten voor de FOM-organisatie," reageert FOM-directeur Wim van Saarloos enthousiast. 
Over Nynke Dekker