Pump your career: zeven tips voor vrouwelijke wetenschappers


Pump your career: zeven tips voor vrouwelijke wetenschappers

Column van Ionica Smeets (één van de twee 'Wiskundemeisjes') in het Technisch Weekblad, gepubliceerd op 10 oktober 2009

Zeven eigenschappen van succesvolle vrouwen

"Wees niet het braafste meisje van de klas." Dat was het belangrijkste advies dat ik vorige week kreeg op Pump Your Career- talentendagen van NWO en LNVH voor vrouwelijke wetenschappers. Ik interviewde daar zes rolmodellen over hun carrière en leven. Deze zes vrouwelijke hoogleraren waren erg verschillend, maar toch kwamen in de gesprekken steeds dezelfde dingen naar voren. Hierbij zeven van hun adviezen.

  1. Kies een onderwerp dat je echt heel leuk vindt, het is zwaar om aan de top te komen en je zult klap na klap krijgen. Het lukt alleen om door te zetten als je een diepe passie hebt voor je werk. 
  2. Weet wat je wilt. Opvallend genoeg hadden de carrièrevrouwen hun carrières nooit stap voor stap gepland. Wél hadden ze steeds helder voor ogen wat ze wilden. Daardoor konden ze mooie kansen snel grijpen en makkelijk 'nee' zeggen minder interessante aanbiedingen.
  3. Maak jezelf zichtbaar. Veel vrouwen (en mannen) maken de fout om vooral heel hard te werken en te verwachten dat hun baas dat vanzelf ziet. Zo werkt het helaas niet. Dus verstop je niet achter je bureau of in je lab, maar ga naar vergaderingen en borrels en noem daar ook terloops je ambities (zie 2) .
  4. Presenteer jezelf vol zelfvertrouwen. Een van de hoogleraren ergerde zich bij sollicitatieprocedures regelmatig aan de belabberde presentatie van vrouwelijke kandidaten. Een voorbeeld: een vrouwelijke kandidaat had een gat van een jaar in haar cv. Toen ze daarnaar gevraagd werd, stamelde ze dat ze een kind had gekregen en dat ze -sorry- toen een jaar niet had gewerkt. Bij dezelfde sollicitatieprocedure had een mannelijke kandidaat op zijn cv een jaar als huisman staan. Tijdens het gesprek vertelde hij trots dat hij ervoor gekozen had een jaar voor zijn gezin te zorgen en hij vermeldde meteen welke kwaliteiten hij juist in dat jaar had ontwikkeld. Zo moet het dus.
  5. Stel het krijgen van kinderen niet uit. De zes vrouwen waren het over eens dat kinderen op elk moment van je carrière ontzettend onhandig zijn. Dus als je graag kinderen wilt, stel het dan niet uit. Je kunt zelfs vier kinderen met een topcarrière combineren.
  6. Onderhandel beter. Uit de op Pump Your Career gepresenteerde landelijke Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2009 blijkt dat vrouwelijke hoogleraren minder verdienen dan mannen. Daarvoor zijn heel veel redenen te verzinnen, maar ééntje is dat vrouwen minder goed onderhandelen bij hun aanstelling.
  7. Wees niet het braafste meisje van de klas, durf af en toe met je vuist op tafel te slaan. Eén van de vrouwen wilde bijvoorbeeld graag decaan worden. Maar toen ze voor die functie gevraagd werd, kwam het net heel slecht uit in haar privé-leven. Ze zei doodleuk dat als ze haar zo graag wilden hebben voor die functie, dat ze dan maar een jaartje moesten wachten tot ze tijd had. Een jaar later werd ze inderdaad decaan.

Ik denk dat "Zeven eigenschappen van succesvolle vrouwen - ook geschikt voor mannen" wel eens een bestseller zou kunnen worden.