Studierendement RU: vrouwelijke studenten studeren veel ijveriger dan mannelijke


28 Sep 2009

Studierendement RU: vrouwelijke studenten studeren veel ijveriger dan mannelijke

Sekseverschil in de nota over studierendement
In de nota over studierendement van de Radboud Universiteit Nijmegen (september 2009) blijkt dat vrouwelijke studenten veel ijveriger studeren dan mannelijke studenten. Ze geven minder vaak de brui aan hun studie, en halen vaker dan mannelijke studenten binnen vier jaar het bachelordiploma.

In de nota staan tal van maatregelen voor rendementsverbetering. Het is voor het eerst dat de Radboud universiteit het verschil tussen mannelijke studenten en vrouwelijke studenten als het gaat om studierendement op een rijtje heeft gezet, en wat blijkt? Mannelijke studenten blijven ver achter. Van alle vrouwelijke studenten haalt bijna tweederde na vier jaar het bachelordiploma, bij de mannelijke studenten is dit percentage ruim onder de 40. Tussen faculteiten en opleidingen zijn grote verschillen. Bij letteren lopen mannelijke studenten en Vrouwelijke studenten nog redelijk in de pas, bij sociale wetenschappen zijn de Vrouwelijke studenten vele malen succesvoller dan mannelijke studenten: 67 procent van de Vrouwelijke studenten haalt in vier jaar de eindstreep, bij de mannelijke studenten is dat liefst 40 procentpunten minder. De cijfers zijn gebaseerd op vwo-scholieren die in 2004 met hun studie in Nijmegen begonnen.

De Nijmeegse universiteit heeft het rendement bij de kop genomen als uitvloeisel van de landelijke afspraken om de studieprestaties te verbeteren. In 2014 moet het percentage dat in vier jaar de eindstreep haalt zijn opgetrokken naar 70, een geweldige inhaalslag. Landelijk ligt dat percentage nu op 45, in de Nijmeegse universiteit zit daar iets boven.