Zakenvrouw van het jaar: prof.dr. Francine Houben


1 Mar 2008

Zakenvrouw van het jaar: prof.dr. Francine Houben

Houben (52) is medeoprichter en directeur van het Delftse architectenbureau Mecanoo. Met haar Rotterdamse Holding F.M.J. Houben BV is zij sinds begin dit jaar zelfs enig aandeelhouder van het financieel zeer gezonde bureau. Op dit moment werkt Houben onder andere aan projecten in Groot-Brittannië, Spanje en Taiwan, evenals het in Arnhem te bouwen Nationaal Historisch Museum, zo meldt Quotenet.

'De zakenvrouw van het jaar is niet alleen professioneel een kanjer met een zeer goed bedrijf. Ze is ook een rolmodel een inspiratiebron. En zulke vrouwen zijn in Nederland hard nodig. Werkende vrouwen zijn belangrijk voor de samenleving, de vergrijzing wordt financieel draaglijker en zelfstandige vrouwen zijn minder kwetsbaar bij een echtscheiding. Als vrouwen beter doorstromen naar topposities, voorkomen we dat talent wordt verspild. Talent dat we hard nodig hebben om als land creatiever en innovatiever te worden', aldus Van der Hoeven bij de uitreiking van de prijs.

Opvallend is dat er maar weinig vrouwelijke architecten op topniveau in de wereld en in de geschiedenis te vinden zijn. Ook Houben zei tijdens haar verkiezing nog steeds maar weinig vrouwen tegen te komen.