Francine Houben Nationaal Historisch Museum Arnhem


Francine Houben Nationaal Historisch Museum Arnhem

Prof. ir. Francine Houben ontwerpt Nationaal Historisch Museum in Arnhem

Minister Plasterk heeft vrijdagavond 29 juni bekend gemaakt dat het Nationaal Historisch Museum wordt gevestigd in Arnhem. Voor de huisvesting van het Nationaal Historisch Museum waren ook Den Haag en Amsterdam in de race. Minister Plasterk zei dat de plannen van Arnhem om gezinnen met kinderen en jongeren bij het museum te betrekken de doorslag hebben gegeven in de keus voor Arnhem. Het ontwerp voor het Nationaal Historisch Museum is gemaakt door Francine Houben van Mecanoo architecten. Ze ontwierp een Canontoren gebaseerd op de nationale canon met haar vijftig vensters op de geschiedenis van Nederland. Het ontwerp van Mecanoo combineert toekomst met verleden, futurisme met traditie. Het museum komt te liggen tegenover het Nederlands Openluchtmuseum aan een gezamenlijk plein. Het ontwerp van Mecanoo architecten bestaat uit een stapeling van zes ringen rondom een centrale kegelvormige vide met lichtkoepel. Het sculpturale gebouw krijgt een stalen constructie, maar is bekleed met traditioneel baksteen. Het is een ode aan de Nederlandse bouwcultuur, die gebruik maakt van de klei in het Nederlandse rivierenlandschap. De opening van het Nationaal Historisch Museum is gepland op 30 maart 2011.

Prof. ir. Francine M.J. Houben architect-directeur van Mecanoo architecten in Delft, profileert zich als een van de meest actieve Europese architecten met vele publicaties, conferenties, tentoonstellingen en het curatorschap van de Eerste Internationale Architectuurbiënnale Rotterdam. Op haar curriculum staan bekende projecten zoals de Faculteit voor Economie en Management in Utrecht (1995), de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft (1998), Nieuw Terbregge in Rotterdam (2001), Kapel Heilige Maria der Engelen Rotterdam (2001) en Montevideo in Rotterdam (2006). In uitvoering zijn Theater- en Congrescentrum La Llotja in Lleida, Spanje (2008) en FiftyTwoDegrees in Nijmegen (2006). Onlangs won Mecanoo de competitie voor het Paleis van Justitie van Córdoba in Spanje.

In 1999 werd zij benoemd tot professor Architectonische Vormgeving, leerstoel mobiliteitsesthetiek aan de Technische Universiteit Delft. Van 2000 tot 2001 was Francine Houben professor aan de Università della Svizzera Italiana, Accademia di architettura, Mendrisio in Zwitserland. In 2001 ontving zij het ‘honorary fellowship’ van de Royal Institute of British Architects (RIBA) in London. In hetzelfde jaar werd haar manifest over architectuur, ‘Compositie, Contrast, Complexiteit’, gepubliceerd. Vanuit haar leerstoel aan de Technische Universiteit Delft was zij van 2002-2003 directeur/curator van de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam met als thema ‘Mobility, A Room with a View’. Met deze biënnale heeft zij mobiliteit als onderdeel van het dagelijkse leven onder de aandacht gebracht van een groot internationaal publiek. Houben adviseert als stadsbouwmeester het College van Burgemeester en Wethouders van Almere over de toekomst van de stad. Tevens is zij lid van het International Design Committee van Londen. Ireen van Ditshuyzen maakte in de documentaire Scherp Zicht, ter gelegenheid van de Cultuurprijs van de provincie Zuid-Holland die Francine in 2005 ontving.

Bron: www.mecanoo.com