Hanneke Takkenberg prijswinnares VNVA Els Borst Oeuvreprijs


22 Aug 2018

Hanneke Takkenberg prijswinnares VNVA Els Borst Oeuvreprijs

Hanneke Takkenberg prijswinnares VNVA Els Borst Oeuvreprijs!
 

De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen heeft Professor Hanneke Takkenberg de VNVA Els Borst Oeuvreprijs toegekend. Deze wordt op 6 oktober 2018 tijdens het 17e lustrum van de VNVA uitgereikt.

Het is de tweede keer dat de VNVA Els Borst Oeuvreprijs wordt uitgereikt. Professor Hanneke Takkenberg voldoet op opvallende wijze aan de criteria voor het in aanmerking komen voor deze prijs. Zowel wetenschappelijk als maatschappelijk zet zij zich in voor het verbeteren van de gezondheidszorg met name ten aanzien van vrouwen: dit geldt voor patiënten én vrouwelijke artsen.

Hanneke Takkenberg is epidemioloog en hoogleraar klinische besliskunde in cardiovasculaire interventies van de afdeling Thoraxchirurgie van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Als topwetenschapper is zij een rolmodel en coach voor vele vrouwelijke artsen en draagt op uitgebreide wijze bij aan de toepassing van sekse specifieke resultaten van onderzoek in de cardiovasculaire geneeskunde.
Van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit heeft zij de opdracht als Chief Diversity Officer om de diversiteit op alle niveaus in de organisatie van de universiteit te bevorderen, waarbij culturele en sekseverschillen geen belemmeringen vormen maar de kracht van waaruit mensen zich kunnen ontplooien. 
Binnen de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen heeft zij vanuit de commissie Top onderzoek gedaan naar de verhoudingen tussen mannelijke en vrouwelijke artsen. Dat heeft zich doorgezet in het bevorderen  van samenwerken en steunen van netwerken van vrouwelijke academici en vrouwelijke hoogleraren.

Het 17e lustrumcongres van de VNVA vindt plaats op 6 oktober 2018 in LAB111 in Amsterdam. Aanmelden via www.vnva.nl/lustrumcongres-2018.

De eerste keer dat de VNVA Els Borst Oeuvreprijs werd uitgereikt ging deze naar Gunilla Kleiverda en Rebecca Gomperts voor hun jarenlange inzet om op medisch verantwoorde wijze vrouwen zelf de zeggenschap over zwangerschap te geven. Met Women on Waves en later ook met Women on Web, een website met betrouwbare informatie om veilig medicamenteus een zwangerschap te beëindigen, hebben zij de levens van vele vrouwen gespaard.
 

VNVA Els Borst Oeuvreprijs
De VNVA Els Borst Oeuvreprijs is ingesteld als eerbetoon aan de in 2014 overleden Els Borst. Zij was erelid van de VNVA. Haar leven en werk stonden in dienst van een respectvolle en kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg waarbij aan de verschillen tussen individuele patiënten optimaal aandacht besteed wordt. Voor de VNVA Els Borst Oeuvreprijs komt iemand in aanmerking die vanuit een thematische invalshoek een doeltreffend, en vaak langdurig, project heeft weten uit te werken dat valt onder de wezenlijke verbetering van de gezondheid van vrouwen.

VNVA
De VNVA versterkt de positie van Nederlandse vrouwelijke artsen en de aandacht voor gendersensitieve geneeskunde. De VNVA neemt daartoe onder meer actief deel aan het publieke debat over zaken die van belang zijn voor de gezondheid van vrouwen en de rol van artsen hierin. Daarnaast ondersteunt zij vrouwelijke artsen via trainingen bij het functioneren binnen de dagelijkse medische praktijk. De leden van de VNVA, waaronder specialisten, huisartsen, sociaal-geneeskundigen, studenten en (basis)artsen die werkzaam zijn in de farmaceutische industrie of onderzoek doen, ondersteunen en inspireren elkaar.