NWO Veni-toekenningen


NWO Veni-toekenningen

Jonge vrouwen doen het goed in de wetenschap. Dat blijkt wel weer uit de toekenning van de Veni-subsidies door NWO. Van de 84 prijzen gaan er 35 naar vrouwen.

Vruchtbaar voorjaar voor 84 jonge vorsers


De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 84 jonge, pas gepromoveerde wetenschappers een zogeheten Veni-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 200.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen.

In totaal schreven 357 onderzoekers een onderzoeksplan. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in binnen- en buitenland. De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Onder de gehonoreerden bevinden zich 35 vrouwen.

NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij. Alles bij elkaar gaat het om circa 17 miljoen euro.

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Nadere informatie over het beleid achter de Vernieuwingsimpuls is te verkrijgen bij: Anko Wiegel (ma t/m vr) en Simone Scholtz (alleen wo en vr) (NWO, afdeling Centrale Programma's en Instituten) t: +31 (0)70 344 06 44 en 08 48, wiegel@nwo.nl en scholtz@nwo.nl, en www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls.

Bron: www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_6ASCVJ