The Mind Live: De Toekomst van de Verbeelding


6 Sep 2017

The Mind Live: De Toekomst van de Verbeelding

KNAW, UNESCO NL en VPRO presenteren:

The Mind Live: De Toekomst van de Verbeelding

Wanneer:           woensdag 6 september van 20:00 tot 22:30 uur
Waar:                Leidse Schouwburg, Oude Vest 43, Leiden

Verbeelding is de motor van de kunst en wetenschap. Voor beide domeinen geldt: iets maken wat nog niet bestaat, iets verzinnen wat we nog niet weten, iets voorstellen wat ondenkbaar lijkt. Waar gaat die scheppende kracht van de verbeelding ons brengen? Is onze creativiteit in staat om wereldproblemen – klimaatverandering, armoede, sociale ongelijkheid – op te lossen? Of zijn intelligente technologische systemen de nieuwe creatieve denkers?

Dit staat centraal in het Unesco Event 2017, dat samen met VPRO en KNAW wordt georganiseerd.

Wetenschappers en kunstenaars buigen zich over deze vragen met elkaar en met het publiek tijdens een bijzondere avond in Leiden. Keynote speaker is Robbert Dijkgraaf, directeur van het vermaarde Institute for Advanced Study in Princeton. Als presentator van de VPRO-serie The Mind of the Universe zocht hij de grenzen van onze kennis op: zijn er grenzen aan wat wij kunnen weten? Koert van Mensvoort, filosoof, wetenschapper en kunstenaar verkent met zijn Next Nature Netwerk de evolutie van de technologische mens. Wat is de volgende stap in die evolutie? Componist Merlijn Twaalfhoven ziet kansen in de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap voor de aanpak van complexe wereldproblemen, met verbeelding, spel en schoonheid als hoofdingrediënten. Presentatie van de avond is in handen van Andrée van Es (voorzitter Nederlandse UNESCO Commissie) en Rob van Hattum (VPRO).

Kaarten à  €7,50 zijn online te bestellen via de website van de Leidse Schouwburg