l'Oreal-Unesco Awards 2006 - Life Sciences


l'Oreal-Unesco Awards 2006 - Life Sciences

L’Oréal-UNESCO: For Women in science [persbericht 20-3-2003]

Op 29 september 1999 besloten L’Oréal en UNESCO (organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur) gemeenschappelijke projecten uit te voeren. Uit deze vruchtbare samenwerking vloeide het ‘For Women in Science’-programma voort. Dit programma van internationaal formaat stelt zich ten doel de positie van vrouwen in de wetenschap te verbeteren en erkenning te geven aan uitzonderlijke wetenschappelijke vooruitgang, middels vijf awards en vijftien beurzen.

Het programma bestaat uit twee componenten: De L’Oréal-UNESCO Award (een bedrag van $100.000) onderscheidt vijf opmerkelijke wetenschappelijke onderzoeksters uit de vijf werelddelen: Afrika, Azië-Pacific, Europa, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Door deze onderscheiding krijgen vijf vrouwen erkenning voor hun bijzondere carrières die gezorgd hebben voor nieuwe en soms revolutionaire manieren om de leefomstandigheden voor de mens te verbeteren.

Dit jaar [red: 2003] leggen de L’Oréal-UNESCO Awards met name nadruk op de Materiaalwetenschappen (Natuur- en Scheikunde), nadat vier voorgaande jaren werden gewijd aan de Biowetenschappen. Biowetenschappen en Materiaalwetenschappen dragen beide bij aan het wetenschappelijk succes van L’Oréal: in twaalf onderzoekscentra in Frankrijk, Azië en Amerika, zijn meer dan 2700 mensen, waarvan maar liefst 55% vrouwen, elk jaar verantwoordelijk voor de registratie van honderden patenten.

Voor het eerst in vijf jaar neemt, een van oorsprong Nederlandse wetenschapper Johanna M.H. Levelt Sengers, een Award in ontvangst. Het werk van Dr. Levelt Sengers heeft betrekking op het gedrag van materie. Dankzij haar ontdekkingen over de interacties van componenten van materie, kon Dr. Levelt Sengers nieuwe materialen ontwikkelen met bekende eigenschappen. Zodoende kon zij, op basis van theorieën over hoe bepaalde vloeistoffen koken, met opmerkelijke nauwkeurigheid, de kooktemperaturen en druk van andere mengsels voorspellen.Dit jaar betreft het een prijs voor Biowetenschappen. Volgend jaar zal het gaan om Materiaalwetenschappen.

Aanvraagformulieren kunnen vanaf heden worden opgevraagd bij Els Goulmy, voorzitter lnVH. Het e-mail-adres is Els.Goulmy@lumc.nl.

Meer informatie op: www.loreal.com en www.loreal.nl/_nl/_nl/ onder Persoverzicht.