Oratie Marie-Charlotte Huysmans


Oratie Marie-Charlotte Huysmans

Prof. dr. M.C.D.N.J.M. (Marie-Charlotte) Huysmans (Breda, 1964) is hoogleraar bij de Faculteit Medische Wetenschappen met als leeropdracht Cariologie en Endodontologie. Dr. Huysmans is momenteel hoogleraar Conserverende tandheelkunde aan het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMC Groningen en coördinator van het tandheelkundig onderzoek van het Centrum.

Marie-Charlotte Huysmans studeerde tandheelkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 1987 afstudeerde. Ze promoveerde in 1992 aan deze universiteit op de dissertatie Mechanical failure and direct post and cores in restorative dentistry, een biomechanisch onderzoek naar de sterkte van gebitselementen die met wortelstiften en composiet of amalgaam zijn opgebouwd.

Na een onderzoeksverblijf aan de Northwestern University of Chicago werkte Huysmans van 1992 tot 1998 als universitair docent cariologie en endodontologie aan de Radboud Universiteit. Ze stapte over naar het cariësonderzoek en werkte als onderzoeksmedewerker gedurende bijna een jaar in Dundee, Schotland. In 1998 werd dr. Huysmans benoemd tot hoogleraar Conserverende tandheelkunde aan het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMC Groningen. Sinds 1998 coördineert zij daar het tandheelkundig onderzoek.

Haar oratie vindt plaats op vrijdag 23 oktober 2009, om 15.45 uur in de Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2 van de Radboud Universiteit Nijmegen.