Talkshow Hart- en Vaatziekten


30 Sep 2014

Talkshow Hart- en Vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Op 30 september organiseert WOMEN Inc. in samenwerking met Radboudumc in Nijmegen een talkshow om hier aandacht voor te vragen. De talkshow is onderdeel van de tour langs UMC's die de Alliantie Gender & Gezondheid organiseert.

In Nederland sterven elke dag 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten, dat is elke dag 7 vrouwen meer dan het aantal mannen dat eraan overlijdt. Dit komt neer op 20.344 vrouwen per jaar. Dat is bijna één op de drie vrouwen (bron: CBS 2012). Toch is er nog weinig bekend over hoe hart- en vaatziekten zich uiten bij vrouwen, omdat het van oudsher wordt gezien als een mannenziekte.

Zo weten veel vrouwen bijvoorbeeld niet dat misselijkheid, extreme vermoeidheid, kortademigheid of duizeligheid ook symptomen kunnen zijn van een hartinfarct. Doordat het meest bekende symptoom van een hartinfarct, een drukkende pijn in de borst, kan ontbreken bij vrouwen, herkennen zij een hartinfarct vaak niet op tijd, terwijl elke seconde telt. Wanneer de vrouwspecifieke symptomen beter bekend zijn, kunnen er levens worden gered!

Datum: 30 september 2014
Locatie: Radboudumc in Nijmegen

Zorg dat jij weet hoe je hart- en vaatziekten kan herkennen en voorkomen en kom op 30 september naar Radboudumc. Meer informatie over het programma volgt binnenkort.