Lunch Institute for Genderstudies - Nijmegen


13 Mar 2014

Lunch Institute for Genderstudies - Nijmegen

Zoals ieder jaar organiseert het Institute for Gender Studies in het kader van de Internationale Vrouwendag 2014 een lunch en lezing voor alle vrouwelijke medewerkers van de Radboud Universiteit Nijmegen, op donderdag 13 maart.

De lezing getiteld Moedermelk in kunst, cultuur & gezondheidszorg wordt verzorgd door Prof. dr. Willy Jansen, hoogleraar genderstudies: Waarom werd het beeld van de borstvoedende Maria zo beroemd in de katholieke religieuze kunst? En waarom is zij tegenwoordig bijna alleen nog in musea te vinden?

Volgens de koran creëert moedermelk een verwantschaps­band wanneer een vrouw daarmee een ander dan haar ei­gen kind voedt. Welke macht hebben islamitische vrouwen aan deze leerstelling ontleend?

In de Nederlandse multiculturele gezondheidszorg worden zogende moeders opgeroepen een deel van hun melk af te staan voor andere baby’s. Wordt daarbij wel rekening ge­houden met de opvattingen van islamitische moeders waarin melkverwantschap vergelijkbaar is met bloedverwantschap?

Na de lezing toont Margriet Smulders, Nijmeegs kunstenaar en fotograaf, aan de hand van haar werk de zachte kwaliteiten van melk en moederschap.

Dagvoorzitter is Drs. Marijke Naezer

Aanmelden lunch
Alle vrouwelijke medewerkers van de Radboud Universiteit Nijmegen ontvangen binnenkort een uitnodiging voor deze dag. Omdat er slechts plaats is voor een beperkt aantal personen, is aanmelding voor de lunch verplicht. Dit kan vanaf het moment dat men de uitnodiging ontvangt.

Meer informatie: www.ru.nl/genderstudies