Plechtigheid rond de restauratie van het grafmonument van Aletta Jacobs


9 Feb 2012

Plechtigheid rond de restauratie van het grafmonument van Aletta Jacobs

Op haar geboortedag, donderdag 9 februari, vindt op Begraafplaats & Crematorium Westerveld te Driehuis (Gemeente Velsen) een officiële plechtigheid plaats ter gelegenheid van de restauratie van het grafmonument van Aletta Jacobs. Dankzij een 'crowd funding' actie van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis en een bijdrage van het Aletta Jacobs Fonds kon het monument van deze voorvechtster van vrouwenrechten worden gerestaureerd.
Individuen hebben hiervoor meer dan 1000 euro ingezameld. Ook hebben 4 organisaties het monument gesponsord, waaronder de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), de Rotary Velsen, de Gemeente Velsen en Begraafplaats & Crematorium Westerveld.
Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, de eerste vrouw die arts werd en promoveerde. Zo'n kwart eeuw lang stond zij in Nederland aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Zij werd geboren op 9 februari 1854 en overleed op 10 augustus 1929 en werd gecremeerd op Begraafplaats & Crematorium Westerveld.

Het programma en informatie over aanmelden vindt u op de site van Begraafplaats & Crematorium Westerveld, Driehuis. Aanvang van de plechtigheid: 14.45 uur.