Vrede van Utrecht lezing


11 Apr 2011

Vrede van Utrecht lezing

Lezing: Sexual Violence and the Threshold of the Human

Historica Joanna Bourke houdt Vrede van Utrecht lezing tijdens City2Cities-festival

Op 11 april is er in het Louis Hartlooper Complex een lezing van Vrede van Utrecht Leerstoelhouder Joanna Bourke. Seksueel geweld is nog altijd een taboe. Zeker in oorlogen zoals die in Afghanistan en Irak en zeker als de daders aan 'onze' kant staan. Tegelijk zijn beelden van seksueel geweld in films alomtegenwoordig: één op de acht Hollywoodfilms bevat een verkrachtingsscène. Bourke: “Deze schizofrene houding belemmert een open discussie over het definiëren van seksueel geweld en wie de daders zijn.”

In haar boek Rape: A History from 1860 to the Present (2007) beschrijft prof. dr. Joanna Bourke (University of London) verschillende manieren waarop door de jaren heen naar daders van seksueel geweld is gekeken. In haar Vrede van Utrecht lezing gaat ze een stap verder. Aan de hand van fragmenten uit Paul Verhoeven's Zwartboek en andere films vraagt Bourke zich af of je recht kan doen aan de slachtoffers van seksueel geweld zonder eerst de daders hun menselijkheid terug te geven. Het zijn geen mythische wezens maar mensen – mannen én vrouwen - die keuzes maken gebaseerd op specifieke historische omstandigheden. “Terreur”, benadrukt Bourke, “is altijd lokaal.”

Sprekers Andere sprekers 11 april zijn dr. Jolle Demmers, die zich als mede-oprichter van het Centre for Conflict Studies in Utrecht o.a. bezighoudt met de persoonlijke verhalen van slachtoffers van oorlogsgeweld. En dr. Geert Buelens, dichter, columnist en schrijver van Europa, Europa (2005) over de rol van literaire cultuur tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na afloop is er ruimte voor discussie. Gespreksleider is Perro de Jong (Radio Nederland Wereldomroep).

Vrede van Utrecht Leerstoel 2011

Joanna Bourke bekleedt dit voorjaar de Vrede van Utrecht Leerstoel, opgericht om het gedachtegoed van de Vrede van Utrecht levend te houden. De Vrede van Utrecht werd in 1713 gesloten en wordt gezien als de start van de diplomatie. Tot 2013 worden spraakmakende personen uit de wetenschappelijke of culturele wereld uitgenodigd voor een gasthoogleraarschap. De leerstoel is een initiatief van de Provincie Utrecht en een samenwerking tussen Provincie, Universiteit en Vrede van Utrecht. De Leerstoel is ondergebracht bij het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht.

Vrede van Utrecht

In 2013 wordt 300 jaar Vrede van Utrecht groots gevierd in de stad en provincie Utrecht, met een internationaal cultureel programma. Maar ook in 2010, 2011 en 2012 is er al van alles te beleven in Utrecht stad, in de wijken en de regio. Vrede van Utrecht is een initiatief van gemeente en provincie.

Informatie Maandag 11 april 2011, locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1 Utrecht. Aanvang: 20.00 uur, deuren open vanaf 19.30. Aanmelden (niet verplicht, wel aan te raden): lezing@vredevanutrecht.nl. Toegang: gratis

De lezing is onderdeel van het literatuurfestival City2cities en is Engelstalig.

Kijk op www.uu.nl/cfh voor de andere programma’s die deel uitmaken van Bourke’s gasthoogleraarschap.