Het IIAV jubileert


Het IIAV jubileert

Het 70-jarig bestaan van het IIAV wordt gedurende 3 dagen gevierd, te weten op 30 november (in De Rode Hoed), op 1 december (op het IIAV) en op 2 december (op het IISG).

* Het IIAV jubileert! Het 70-jarig bestaan vieren we gedurende 3 dagen:


- 30 november (in De Rode Hoed): het nieuwe boek ‘De vrouw beslist. De Tweede Feministische Golf in Nederland’ wordt door middel van een feestelijke happening aan pers en publiek gepresenteerd. Doe mee aan de feministische quiz!
- 1 december (op het IIAV): wetenschappelijk symposium 'Travelling Heritages', waarin kritisch wordt gereflecteerd op de veranderende rol en betekenis van cultureel erfgoed in Nederland, in het bijzonder het erfgoed van vrouwen en de vrouwenbeweging.
- 2 december (op het IISG): het colloquium ‘protestrepertoires in Nederland 1965-2005’, op en in samenwerking met het IISG. # De vooraankondiging is te vinden op: www.iiav.nl/jubileum.

* 30 september: Studiedag Aletta Jacobs in Indië
De Stichting Het Indisch Huis wijdt i.s.m. het IIAV en het Centrum voor Gender en Diversiteit in Maastricht een studiedag aan Jacob’s ervaringen in Indië. In verschillende lezingen en workshops wordt ingegaan op haar vooruitstrevende idealen. Voor welke vrouwen streed Aletta Jacobs eigenlijk in haar kiesrechtcampagne in Indië? Met bijdragen van Mineke Bosch, Ena Jansen, Elsbeth Locher-Scholten en Dineke Stam.
# Indisch Huis, Den Haag. 30 september 10.00-15.00 uur. Meer info: www.hetindischhuis.nl

* 12 oktober: Lezingenreeks 'Op het snijvlak van Geschiedenis, Cultuur, Seksualiteit en Politiek'
Ter gelegenheid van de oprichting van het European Sexuality Resource Center biedt het IIAV een programma van lezingen aan waarin vanuit een historische invalshoek nagedacht wordt over seksualiteit. Met lezingen van Geertje Mak (Hermafrodieten en de aard van medische macht), Theo van der Meer (Castratiepraktijken van Nederlandse seksuele delinquenten tussen 1938 en 1968) en Saskia Wieringa (Postkoloniaal Geheugenverlies en de implicaties voor het beleid op het gebied van seksuele rechten).
# IIAV, 12 oktober, 20.00 - 22.00 uur. Meer info: www.iiav.nl/nieuws

PUBLICATIES / PRODUCTEN

* LOVER 2005/3 special over Bejiing +10
Op 8 maart jongstleden kreeg minister De Geus een 'Agenda voor de Toekomst' aangeboden door de initiatiefgroep 'Bejiing +10. Tijd voor actie!', waarbij een veertigtal vrouwenorganisaties en NGO's zich hebben aangesloten. In de LOVER special Beijing +10 een tiental artikelen waarin inhoudelijk wordt ingegaan op de verschillende agendapunten, zoals van ‘alle peuters naar de crèche’ via ‘meer dijkgravinnen’ naar ‘een zelfstandig verblijfsrecht voor migranten- en vluchtelingenvrouwen’. Ook voedt LOVER de vraag hoe tot een gerichte feministische politiek te komen met een aantal strategische bijdragen.
# Zie www.tijdschriftlover.nl/inhoud

* Schat Beijing/Beijing +10
Naast de inbreng van het IIAV bij de initiatiefgroep Bejiing +10 en de eerdergenoemde LOVER special, is een virtuele schat gemaakt met foto's, affiches en parafernalia van de wereldvrouwenconferentie in 1995 en de conferentie 'Bejiing +10. Tijd voor actie!' die dit voorjaar plaats vond.
# Zie www.iiav.nl/schatten.

* IIAV Jaarverslag 2004
2004 was een enerverend jaar was het voor het IIAV. Alle activiteiten en ontwikkelingen zijn gebundeld dit mooi vormgegeven jaarverslag.
# Zie www.iiav.nl/producten.

TOT SLOT

IIAV nieuws te volgen via RSS
Met de populaire attenderingsservice RSS kun je sinds kort op de hoogte blijven van het nieuws van het IIAV. RSS is een notificatiesysteem dat een beetje lijkt op e-mail, met dat verschil dat er geen e-mailadres aan te pas komt en dat de berichten generiek en niet persoonsgericht zijn. Als je je aanmeldt voor IIAV-RSS, krijg je simpelweg een kort berichtje telkens als er een nieuwsitem op de IIAV-website wordt gepubliceerd. Vervolgens kun je doorklikken naar de webpagina waar het gehele bericht te lezen is. Een hele handige manier dus om op de hoogte te blijven van onze activiteiten en projecten! Meer info over RSS vind je op www.iiav.nl/nieuws, net als alle andere IIAV-nieuwsberichten.

Bron: Ingrid Verver
IIAV - Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging, Obiplein 4, 1094 RB Amsterdam, Tel: 020-6651318, E-mail: pr@iiav.nl, Internet: www.iiav.nl / www.vrouweninfo.nl.