Alumnus award voor prof.dr. Floor van Leeuwen


Alumnus award voor prof.dr. Floor van Leeuwen

Tijdens de 87ste Dies van Wageningen Universiteit op 9 maart kregen drie bijzondere afgestudeerden de alumnus awards uitgereikt. Het gaat om Azene Bekele-Tesemma uit Ethiopië, prof. Floor van Leeuwen van het Nederlands Kankerinstituut en journalist en schrijver Frank Westerman. Met deze prijzen worden afgestudeerden geëerd die een bijzondere loopbaan na hun studie hebben, waar de universiteit buitengewoon trots op mag zijn.

Outstanding Alumnus Award
De Outstanding Alumnus Awards gaan naar prof.dr.ir. F.E. (Floor) van Leeuwen (1956), hoogleraar Epidemiologie van kanker aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en ir. F.M. Westerman (1964), journalist en schrijver. Deze award bestaat uit een beeld van Marian Spekreijse, getiteld ‘Vrijheid’.

Floor van Leeuwen studeerde cum laude af in 1981 in Wageningen in de humane voeding, op een afstudeeronderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker. Zij promoveerde in 1994 aan de VU en werd in 1998, naast haar werk aan het Nederlands Kanker Instituut (NKI), vanwege het NKI benoemd tot bijzonder hoogleraar aan het VU Medisch Centrum. De jury roemt haar grote wetenschappelijke inzet en zorgvuldigheid, in combinatie met een uitgesproken maatschappelijke betrokkenheid. Enkele van haar onderzoeksthema’s zijn: de pil en borstkanker, passief roken en longkanker, het optreden van tweede tumoren na behandeling voor kanker, effecten van DES (diethylstilbesterol) op dochters in en na de overgang en effecten van IVF behandeling op de vrouwen die deze behandeling hebben ondergaan. Toen Floor van Leeuwen in 1997 de Muntendam prijs van het Koningin Wilhelminafonds ontving, heeft ze het prijsgeld direct ingezet om onderzoek te starten naar het lange termijn effect van DES op DES-dochters in en na de overgang.

Bron: https://www.wau.nl/pers/05/023wu.html