Honoreringskansen voor mannen en vrouwen in de NWO-competitie


24 Sep 2015

Honoreringskansen voor mannen en vrouwen in de NWO-competitie

Rapport Ellemers en Van der Lee

Uit opeenvolgende jaarverslagen van NWO bleek dat de
honoreringspercentages voor vrouwelijke aanvragers over de hele linie lager zijn dan die van mannen. Naomi Ellemers en Romy van der Lee (Universiteit Leiden) onderzochten de VENI-toekenningen 2010-2012 in opdracht van NWO.

Centrale onderzoeksvragen: Wat zijn de honoreringskansen voor mannen en vrouwen in de competitie bij NWO? Wat zijn de resultaten voor mannen en vrouwen bij de opeenvolgende beoordelingsstappen in de NWO-competitie, per NWO-gebied, discipline en instrument en per lid van de beoordelingscommissie (m/v)?

Uit het onderzoek blijkt dat de honoreringskansen voor vrouwelijke aanvragers lager (14,9%) lager zijn dan de honoreringskansen voor mannelijke aanvragers (17,7%). Dit betekent absoluut gezien dat wanneer de honoreringskansen in de onderzochte periode voor mannen en vrouwen gelijk waren geweest, de niet-gehonoreerde aanvragen van 33 vrouwen wél gehonoreerd zouden zijn.

U kunt het onderzoeksrapport inzien via de website van NWO. Uiteraard houdt het LNVH nauw contact met NWO over het vervolg van dit onderzoek.