Prof. dr. ir. Ilja Voets wint KNCV Gouden Medaille


9 Jul 2019

Prof. dr. ir. Ilja Voets wint KNCV Gouden Medaille

Prof. dr. ir. Ilja Voets wint de KNCV Gouden Medaille 2019. “Voets is een getalenteerd en gedreven chemicus, die zowel fundamenteel onderzoek doet als de vertaalslag naar praktische toepassingen maakt”, aldus juryvoorzitter Jurriaan Huskens. De hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent wordt op 10 december uitgereikt tijdens chemieconferentie CHAINS in Veldhoven.

Ilja Voets is professor Self-Organizing Soft Matter aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze geeft daar leiding aan een team van natuurkundigen, biologen, chemici en ingenieurs. Voets bestudeerde onder andere zogenaamde antivries-eiwitten, die ervoor zorgen dat organismen, die in extreme kou leven, niet bevriezen.

 

De KNCV Gouden Medaille wordt jaarlijks uitgereikt en is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied. De Gouden Medaille wordt sinds 1963 uitgereikt aan chemisch toptalent in Nederland.

De officiële uitreiking van deze prestigieuze prijs vindt plaats tijdens CHAINS 2019, een grote, chemieconferentie – 10 en 11 december 2019 - die zich richt op wetenschap en industrie.

Lees hier meer